Powered by Smartsupp

Vánoční dárek, který se vždy trefí? Dárkový poukaz z Dortisima! ♥

Dortisimo.cz s.r.o.

Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241

Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon 14 - 18 cm (1 ks)

Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon 14 - 18 cm (1 ks)
Vanilkový lusk Planifolia -Madagaskar  Bourbon (1 ks)
Výrobce: Diana
Katalogové číslo: K00002
EAN: 2024000009090
Nové
Omezený počet kusů
Odesíláme:
Středa 31.12.2025
Litujeme, ale toto zboží nelze nyní bohužel objednat.
Není skladem
62 Kč s DPH
62 aaa1
Sdílet Hlídat cenu a dostupnost Dotaz GPSR

Potřebujete poradit s výběrem?

Nechte nám na sebe číslo. Zavoláme a se vším poradíme.

Customer Support

Vanilka Planifolia Uganda

Latinský název: Vanilla planifolia

Různe druhy názvu: Vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod.

Typ balení: Průhledný zasvářený sáček (nebaleno vakuově)

Země původu: Uganda

Odrůda: Planifolia. Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu.

Kvalita: Gourmet - nejhezčí lusky, plné zrníček

Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je po šafránu druhým nevzácnějším druhem koření. Vanilkovník plocholistý je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody - tobolky. Vanilka je původem z Mexika a střední Ameriky, kde ji původní obyvatelé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy bylo toto koření dovezeno v 16. století a stalo se velmi žádaným. Nyní je pěstována především na Madagaskaru, na ostrovech Réunion (dříve Bourbon), Mauricius, Komory, v Indonésii, na Tahiti, ale také na Srí Lance, Bahamách i v Africe (Uganda).

Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.

Délka lusku: cca 14 - 18 cm

Hmotnost lusku: cca 2,8 g - 6,2 g (podle délky a masitosti lusku)

Šířka (masitost): cca 8 - 10 mm

Podíl vanilinu: cca 2 - 3,2 %

Podíl vlhkosti: cca 25 - 32%

Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.

Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr.

Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.

Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků.

Pozitivní účinky:

  • Vanilka je bohatá na vitamín B, jež dodává energii, podporuje správnou funkci enzymů a reguluje metabolismus.
  • Obsahuje také draslík, který usměrňuje krevní tlak a pulz.
  • Používá se pro lepší zažívání, omezení střevních plynů a snížení horečky.

Použití: K přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, nápojů, vaječných krémů, čokolád, kávy. Vanilka je také neodmyslitelnou součástí vanilkové zmrzliny, kterou jako první začali vyrábět francouzi. Používá se také k ochucení hořkých bylinných léků, jako afrodiziakum nebo alternativa cukru.

Pěstování: Vanilku pěstovali v jižním Mexiku již tamní indiáni dávno před příchodem španělských dobyvatelů. Do Evropy přivezl vanilkovník údajně Hernán Cortés v roce 1520. První vanilková orchidej v Evropě vykvetla v roce 1806 v Londýně, plody se však nikdy neobjevily. Orchidej totiž pro vzklíčení potřebuje zvláštní substrát s určitou houbou. Květ kvete pouze necelých 24 hodin - v tuto dobu ji může opylit pouze včela medonoska (rod Melipona). Tato včela se vyskytuje pouze v neotropických oblastech, jako je střední Amerika, Mexiko, Yucatán, karibské ostrovy, Florida aj. V roce 1841 dvanáctiletý chlapec z ostrova Réunion přišel na způsob, jak rostlinu opylovat ručně, a tato metoda znamenala konec mexického monopolu.

Tobolky dorůstají délky 15-30 cm a na rostlině dozrávají 8-9 měsíců. Pro dosažení typické barvy a vůně se musí toholky dále zpracovat. První metoda je suchá, neboli mexická metoda. Tobolky se střídavě suší na slunci a potí ve stínu. Nejprve je vystaví na několik hodin prudkému slunci, po prohřátí je pevně zabalí a přes noc uloží do místnosti, aby se „zapotily“. Mokrá metoda (fermentace) se používá spíše na Madagaskaru a Reunionu. Plody tam spaří na 20-30 vteřin vařící vodou a pak je suší. Jak tobolka se semeny zraje a vysychá, postupně krystalizuje, semena se třpytí, jako by byla pokryta diamantovým prachem a začnou vydávat lahodné, sladké aroma.

Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon 14 - 18 cm (1 ks)

phone +420739699384
logo

Získejte věrnostní slevu na váš nákup 3 - 10%.

Hodnocení obchodu

od Ověřený zákazník
05.12.2025
spokojenost - spolehlivost, rychlé dodání.
od Ověřený zákazník
05.12.2025
Rychlost, ochota, vlastní parkovací místa
od Ověřený zákazník
04.12.2025
objednávám pravidelně a vždy jsem byla spokojena.
od Ověřený zákazník
30.11.2025
Velice spokojena ,objednávala jsem již vícekrát

Naposledy prohlížené zboží

Zaujaly vás naše produkty?

Chtěli byste s námi spolupracovat?

Jste

obchod?

Mám zájem

Jste

výrobna?

Mám zájem

Jste

influencer?

Mám zájem
přihlaste se k našemu
NEWSLETTERU
Chcete dostávat novinky, akce, speciální kupóny a další informace přímo do e-mailu?
Přihlaste se k odběru.