Pravý marcipán je cukrářská hmota, původem z Orientu, odkud byla dovezena nejprve do Španělska a Portugalska. Později se přes Benátky rošířila dále do Evropy.
Použití:
Používá se zejména jako modelovací hmota pro výrobu ozdob, figurek, květin a dalších dekorací na dorty a zákusky.
Dále ji lze využít na potahování dortů, ale také jako součást jejich náplní nebo na výrobu cukroví.
Pravý marcipán je vždy barvy slonové kosti. Čím je v něm větší podíl mandlí, tím je kvalitnější a tmavší.
Na vzduchu začne marcipán pomalu vysychat a tuhnout. Proto ho doporučujeme skladovat dobře zabalený v potravinářské fólii a v uzavřené nádobě na tmavém místě. Vyrobené ozdoby sušíme při pokojové teplotě.
Složení: cukr, mandle (30%), glycerin E422, glukózový sirup, aroma, sorban draselný E202. Může obsahovat E102, E330, E129, E406, E133.
Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 1910 kJ/456 kcal, tuky 10,5 g (z toho nasycené 1 g), sacharidy 85 g (z toho cukry 81 g), bílkoviny 6 g, sůl 0,1 g