Pravý marcipán je cukrářská hmota, původem z Orientu, odkud byla dovezena nejprve do Španělska a Portugalska. Později se přes Benátky rošířila dále do Evropy.
Použití:
Používá se zejména jako modelovací hmota pro výrobu ozdob, figurek, květin a dalších dekorací na dorty a zákusky.
Dále ji lze využít na potahování dortů, ale také jako součást jejich náplní nebo na výrobu cukroví.
Pravý marcipán je vždy barvy slonové kosti. Čím je v něm větší podíl mandlí, tím je kvalitnější a tmavší.
Lze ho barvit gelovými barvami, ale vždy je třeba počítat s tím, že není čistě bílý a tím pádem některé barvy mohou být tímto ovlivněny. Na povrch můžeme použít prachové barvy nebo barvy na airbrush.
Na vzduchu začne marcipán pomalu vysychat a tuhnout. Proto ho doporučujeme skladovat dobře zabalený v potravinářské fólii a v uzavřené nádobě na tmavém místě. Vyrobené ozdoby sušíme při pokojové teplotě.
Složení: mandle (70%), cukr, aroma, sorban draselný E202
Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 2202 kJ/529 kcal, tuky 34,9 g (z toho nasycené 2,7 g), sacharidy 37,1 g (z toho cukry 33,1 g), bílkoviny 14,8 g, sůl 0,01 g