Vítejte na našich nových stránkách Dortisimo.cz . Prosíme o strpení než vše doladíme a bude fungovat na 100%.Případně postřehy nám zašlete na office@dortisimo.cz

Dortisimo.cz s.r.o.

Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241

Ořechové a pistáciové košíčky

Pečení vánočního cukroví patří u nás k pevně zakořeněným zvykům. A právě plněné košíčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů. Jednak jsou velmi chutné, ale také je lze plnit různými náplněmi a tím z jednoho základu vytvořit několik druhů s rozmanitými příchutěmi. My vám dnes přinášíme recept na klasické ořechové z tradičních vlašáků a trochu exotičtější variantu z pistácií.
Příprava těsta: 15 minut
Pečení celkem: 60 minut
Příprava krémů: 60 minut
Zdobení: 120 minut
200 ks malých košíčků
Suroviny na těsto:
 
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  •   75 g moučkového cukru
  •   50 g mletých vlašských ořechů
  •     1 vejce

 

Postup:

1. Všechny suroviny pokojové teploty zpracujeme v hladké nelepivé těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na minimálně 2 hodiny do lednice. Lépe však přes noc.

2. Připravíme si formičky na košíčky. Nemusíme je vymazávat tukem, jelikož těsto obsahuje máslo a proto se nám budou dobře vyklápět.

3. Z těsta tvoříme malé kuličky, které vtlačíme do formičky ve velmi tenké vrstvě. Potřebujeme, aby po upečení měly důlek, který lze plnit krémem.

4. Pečeme na 150°C cca 10 minut. Vyklepneme ještě za tepla.

 

Základní krém suroviny:

  • 150 ml vaječných žloutků (cca 5 - 6 ks)
  • 120 g cukru
  • 250 g másla
  • 1 vrchovatá polévková lžíce moučkového cukru

 

1. Žloutky a cukr šleháme v kovové misce dokud nezbělají. Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu. Misku pak posadíme na hrnec, ale nesmí se dotýkat vody. Šleháme dál jen v páře. Po čase začne hmota houstnout a když se začne chytat na stěny misky, je hotovo.

2. Mísu sundáme z hrnce a za občasného míchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu. 

3. Změklé máslo vyšleháme s jednou vrchovatou lžící moučkového cukru do světlé pěny a do něho pak zašleháme vaječnou hmotu.

4. Krém rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné půlky vmícháme pistáciovou ochucovací pastu

5. Na druhou půlku krému si připravíme 50 g mletých vlašských ořechů, které spaříme ve čtyřech polévkových lžících mléka tzn. mléko přivedeme k varu, ořechy v něm rozmícháme a hned odstavíme. Necháme hmotu vychladnout a pak ji zamícháme do druhé poloviny základního krému. Pokud potřebujeme, aby krém vydržel opravdu dlouho, spaříme ořechy místo mléka ve vodě.

6. Pomocí trezírovacího sáčku a špičky hvězdicovitého tvaru stříkáme krém do připravených košíčků. Ty pak necháme v lednici ztuhnout.

7. Nakonec si rozpustíme čokoládu, kterou naředíme kakaovým máslem a košíčky v ní namáčíme. Vršek ozdobíme cukrovým zdobením a necháme opět ztuhnout.

 

přihlaste se k našemu
NEWSLETTERU
Chcete dostávat novinky, akce a další informace přímo do emailu?
Přihlašte se k odběru.