Vítejte na našich nových stránkách Dortisimo.cz . Prosíme o strpení než vše doladíme a bude fungovat na 100%.Případně postřehy nám zašlete na office@dortisimo.cz

Dortisimo.cz s.r.o.

Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241

Domácí laskonky

laskonky
Laskonka je klasický český zákusek, který má svou příbuznou ve Francii v podobě makronky. Společný mají základ těsta z bílků a cukru. Ovšem na rozdíl od makronky, která obsahuje ještě mleté mandle, naše laskona je plná mletých vlašských ořechů. Někdy se nahrazují strouhaným kokosem. Obvykle se plní griliášovým nebo karamelovým krémem.

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 3 bílky (100 g)
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 ml vody
  • 120 g jemně mletých ořechů (nebo kokosu)
  • špetka soli

 

1. 50 g krupicového cukru a bílky ušleháme do pevného sněhu.

2. Vodu a zbytek krupicového cukru svaříme na teplotu 115 - 118°C. Necháme rozvar zvolna probublávat. Od doby varu 15 minut. 

3. Hotový rozvar zašleháme do bílkové hmoty. Lijeme ho po stěně mísy tenkým pramínkem a šleháme.

4. Do takto připraveného sněhu lehce vmícháme moučkový cukr, ořechy nebo kokos se špetkou soli.

5. Připravenou pěnu natřeme přes šablonu na plech vyložený pečicím papírem. Uhladíme povrch a přebytečnou pěnu odstraníme. Poté šablonu zdvihneme.

6. Vložíme do vyhřáté trouby na 130°C, stáhneme na 80°C a sušíme pozvolna 40 minut. Cukr obsažený ve sněhu má tendenci hnědnout (karamelizovat) a proto je třeba pečení neuspěchat. Správně upečená laskonka se snadno sundá z papíru a pokud na ni zaklepete, tak "zvoní".


Náplň - karamelový krém s griliášem:

  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1 lžíce vody
  • 4 lžíce mletých ořechů (lískové nebo vlašské)
  • 5 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cca 200 ml mléka
  • 300 g másla pokojové teploty


1. Pánev potřeme olejem a dáme na ni 5 lžic cukru. Přidáme lžíci vody a za stálého míchání cukr rozpustíme. Když začne hnědnout, vsypeme oříšky a chvíli mícháme. 

2. Hmotu vylijeme na pečicí plech, lžící rozprostřeme a necháme vychladnout.

3. Do hrnce dáme cca 5 dkg másla, rozpustíme a přidáme 2 lžíce hladké mouky. Tu pak opražíme na velmi světlou jíšku. Následně pomalu přiléváme mléko a intenzivně mícháme metličkou, až vznikne hustá kaše.

4. Mezi dvěma papíry nebo v silném sáčku rozdrtíme válečkem vychladlý griliáš.

5. Máslo vyšleháme do světlé pěny, do něj přidáme griliáš a postupně i vychladlou kaši. Důkladně krém vyšleháme.

 

Náplň - karamelový krém šlehačkový s mascarpone

  • 200 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 balení mascarpone

 

1. Na pánvi za stálého míchání rozpustíme cukr. Jakmile začne hnědnout (karamelizovat), stáhneme ho z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Pozor, hmota bude hodně pěnit. 

2. Vrátíme pánev na sporák a opět začneme zahřívat. Zároveň metlou mícháme, dokud se cukr nerozpustí. 

3. Odstavte ze sporáku, aby karamel schladnul. Poté vložte do lednice a nechte odležet do druhého dne.

4. Před plněním laskonek karamelovou hmotu hmotu šlehejte přibližně 2 minuty, během nich zesvětlá. Pak vmíchejte mascarpone.

 

Náplň - máslový karamelový krém ze Salka

  • 1 konzerva karamelového Salka
  • 250 g másla pokojové teploty

 

1. Máslo šleháme několik minut na vysoký výkon, dokud nezbělá. Pak po lžících přišleháme Salko.

2. Pokud máme Salko klasické, karamelovou příchuť vytvoříme tím, že z konzervy odstraníme obal a celou ji ponoříme v hrnci do vody. Takto vaříme 2 hodiny. Pak vyjmeme z vody a necháme vychladnout. Na závěr vyšleháme společně s máslem.


Na laskonku nastříkáme pomocí sáčku s trezírovací špičkou připravený krém a druhou polovinou přiklopíme. Krém stříkáme vždy na rubovou stranu, tedy na tu, která ležela při pečení na papíře. Naplněné zákusky vložíme do lednice, aby se rozležely.

přihlaste se k našemu
NEWSLETTERU
Chcete dostávat novinky, akce a další informace přímo do emailu?
Přihlašte se k odběru.