Vítejte na našich nových stránkách Dortisimo.cz . Prosíme o strpení než vše doladíme a bude fungovat na 100%.Případně postřehy nám zašlete na office@dortisimo.cz

Váš rabat: 10% (Započten v ceně výrobků)

Dortisimo.cz s.r.o.

Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241

Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon (1 ks)

Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon (1 ks)
Vanilkový lusk Planifolia -Madagaskar  Bourbon (1 ks)
Výrobce: Diana
Katalogové číslo: K00003
Sleva 10%
Omezený počet kusů
Ušetříte: 4,50 Kč tj.10.00%
Běžná cena: 45,00 Kč
Skladem
40,50 Kč s DPH / ks
40.50
Kompletní specifikace

Vanilka Planifolia Madagaskar Bourbon

Latinský název: Vanilla planifolia

Různe druhy názvu: Vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod.

Typ balení: Průhledný zasvářený sáček (nebaleno vakuově)

Země původu: Madagaskar, region Sava

Odrůda: Planifolia. Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu.

Kvalita: Gourmet - nejhezčí lusky, plné zrníček

Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je po šafránu druhým nevzácnějším druhem koření. Vanilkovník plocholistý je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody - tobolky. Vanilka je původem z Mexika a střední Ameriky, kde ji původní obyvatelé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy bylo toto koření dovezeno v 16. století a stalo se velmi žádaným. Nyní je pěstována především na Madagaskaru, na ostrovech Réunion (dříve Bourbon), Mauricius, Komory, v Indonésii, na Tahiti, ale také na Srí Lance, Bahamách i v Africe (Uganda).

Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.

Délka lusku: cca 15 - 20 cm

Hmotnost lusku: cca 3,1 g - 4 g (podle délky a masitosti lusku) 

Šířka (masitost): cca 8 - 10 mm

Podíl vanilinu: cca 2 - 3,2 %

Podíl vlhkosti: cca 32 - 55 %

Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.

Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr. 

Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.

 

Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. 

 

Pozitivní účinky:

  • Vanilka je bohatá na vitamín B, jež dodává energii, podporuje správnou funkci enzymů a reguluje metabolismus.
  • Obsahuje také draslík, který usměrňuje krevní tlak a pulz.
  • Používá se pro lepší zažívání, omezení střevních plynů a snížení horečky.

 

Použití: K přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, nápojů, vaječných krémů, čokolád, kávy. Vanilka je také neodmyslitelnou součástí vanilkové zmrzliny, kterou jako první začali vyrábět francouzi. Používá se také k ochucení hořkých bylinných léků, jako afrodiziakum nebo alternativa cukru.


Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon (1 ks)

phone +420739699384
logo

Získejte věrnostní slevu na váš nákup 3 - 10%.

Naposledy prohlížené zboží

Zaujaly vás naše produkty?

Chtěli byste s námi spolupracovat?

Jste

obchod?

Mám zájem

Jste

výrobna?

Mám zájem

Jste

influencer?

Mám zájem
přihlaste se k našemu
NEWSLETTERU
Chcete dostávat novinky, akce a další informace přímo do emailu?
Přihlašte se k odběru.