JIŽ 10 LET S VÁMI :)

Výběr měny:

Přihlášení
X
0produktů0,00 Kč s DPHKošík

Dortisimo > Rady a novinky > Novinky

Isomalt

23.02.2015
Co je to Isomalt a jak se s ním pracuje? Čtěte více.

Isomalt je náhražka cukru získávaný z cukrové řepy, avšak má jen malý vliv na hladinu glukózy v krvi a nepodporuje zubní kaz. Přidává se do potravin pro diabetiky. Má 2 kcal/g, polovinu kalorií cukru. Jako u mnoha jiných náhradních sladidel hrozí při nadměrné konzumaci riziko žaludečních potíží, nadýmání a průjmu. V cukrářství a pekárenství se používá také jako protispékavá látka. Dále se tohle sladidlo využívá při výrobě čokolády a žvýkaček (hlavně těch bez cukru). Ve členských státech EU se Isomalt označuje na výrobcích kódem E 953.

 

Práce s Isomaltem

Při práci s ním je důležité dbát opatrnosti, jelikož se s ním pracuje při velmi vysoké teplotě. Bod tavení je mezi 145C až 150C. Isomalt vsypeme do kastrůlku a zahříváme na nejvyšší stupeň teploty. Ze začátku nemícháme a když je mírně rozpuštěný, stáhneme výkon na polovinu a mícháme kovovou lžící. Počkáme, až se všechna zrnka rozpustí a "přebublají". Potom stáhneme z plotny a mícháme, dokud nezmizí všechny bublinky. V této fázi je Isomalt připravený na nanášení lžící na silikonovou podložku v libovolných tvarech. Můžeme také odlévat do silikonových formiček. Po vychladnutí (hmota chladne velmi rychle) sundáme ozdobu z podložky pomocí cukrářské špachtle. Pokud nepočkáme do úplného zchladnutí, můžeme ještě za tepla hmotu tvarovat. Rozpuštěnou hmotu můžeme přibarvit prachovou nebo gelovou barvou. Zajímavé ozdoby vzniknou, když pomocí lžíce naléváme Isomalt do studené vody, misky s ledem nebo například naběračky, kterou potřeme silikonovým olejem. Ozdoby, které se vytvoří ve vodní lázni nebo do ledu, jsou určeny k rychlé spotřebě, jelikož se rychleji rozpustí - zůstávají totiž stále mokré, neoschnou, ale jsou velmi efektní. Ostatní ozdoby nutno skladovat v suchu, ve vlhku rychle ztrácí svou průhlednost a tím i zajímavý vzhled.

 

Doporučené pomůcky a nástroje při práci s Isomaltem :

-hrnce z nerezavějící oceli

-teploměr na karamel

-Infračervená lampa ( 250w ) pro práci s taženým karamelem ( Isomalt rychlé chladně a tím tuhne )

-mramorová deska pro práci s litým karamelem

-nelepicí plech - pro tavení Isomaltu v troubě

-rostlinný olej na vymazání mramorové desky, kovové misky, naběračky apod.

-gumové rukavice na ochranu rukou, pokud se chystáte použít Isomalt na jemné zdobení cukrářskými špičkami

-kovová lžíce na míchání, dokud se Isomalt rozpouští

-silikonové formy a formičky pro práci s litým karamelem

-pumpička na karamel

-protivlhkostní sáček

 

 

Základní recept na tažený karamel

 

500 g Isomaltu

60 g tekuté glukózy ( sirup )

 

Postup:

Isomalt rozpusťte v hrnci. Můžete přidat malé množství vody pro urychlení procesu vaření, není to však nutné.

Nepřetržitě míchejte lžící, dokud se všechny granule nerozpustí

Zvyšte teplotu, přiveďte do varu, přidejte tekutou glukózu a opět přiveďte do bodu varu.

Umístěte teploměr do roztoku a vařte, dokud roztok nedosáhne 180 ° C. Při této teplotě zůstává roztok čirý.

Ponořte hrnec do studené vody, abyste zabránili dalšímu zvyšování teploty.

V tomto stádiu rozpouštění Isomaltu můžete přidat barvy podle potřeby.

Roztok nalijte na snadno naolejovanou mramorovou desku a nechte vychladnout. Vychladlý rozbijte na kousky a odložte do vzduchotěsné nádoby.

Až budete Isomalt potřebovat, umístěte kousky pod horkou infračervenou lampu.

Změklý isomalt lze tvarovat do různých tvarů podle potřeby.

 

 

Litý karamel

 

Postup tavení Isomaltu je stejný jako při taženém karamelu, ale nepřidává se glukóza.

Silikonovou formičku umístěte na plech a opatrně nalijte Isomalt do formy.

Pokud použijete více než jednu barvu, je potřeba každou barevnou vrstvu lít postupně po mírném vychlazení předchozí vrstvy. Potom dáte formičku do chladu a po úplném zatuhnutí vyklopíte.

 

Nepoužitý Isomalt můžete opět rozpustit a použít. Častým zahříváním se výrobek stává křehčí, proto je dobré při opakovaném zahřívání přidat do hmoty pár kapek vody, aby se doplnila ztracená vlhkost.

 

 

           

Platební metody

 

Partneri

Odběr novinek

 

 

Dortisimo.cz - váš specialista na cukrářské potřeby. V nabídce naleznete potahovací hmoty, cukrářské potřeby, potravinářské barvy, fondány i vykrajovátka na cukroví a další suroviny a potřeby pro domácí pečení.  Vyšperkujte svoje domácí oslavy profesionálními dorty a dezerty!

 

Dortisimo.cz má výhradní zastoupení značek  : Smartflex, Food Colours, 4Cake, Fractal

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající od 1.3.2017 povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

 

© 2019, Dortisimo.cz, Všechna práva vyhrazena Dortisimo.cz | Tvorba webových stránek – AiVision, s.r.o. | Eshop řešení AiShop

Facebook

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Pro více informací klikněte zde. Používáním webu vyjadřujete souhlas.Souhlasím